KASTAMONU ÜRYANİ ERİĞİ
Tescil No: 804
Tescil Tarihi: 16.07.2021
Başvuru No: C2019/086
Başvuru Tarihi: 17.07.2019
Coğrafi İşaretin Adı: Kastamonu Üryani Eriği
Ürün / Ürün Grubu: Erik / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti
Tescil Ettiren: Daday Belediyesi
Coğrafi Sınırı: Kastamonu ili
Kullanım Biçimi: Kastamonu Üryani Eriği ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Kastamonu Üryani Eriği ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici
Özellikleri: Kastamonu Üryani Eriği, Avrupa grubu erikler içerisinde yer alan ala erik (Prunus domestica L.) çeşidinden elde edilen kuru eriktir. Ala erik, kabukları soyularak kurutulduğu için “üryani” olarak bilinir.
Kastamonu iliyle ün bağı bulunan Kastamonu Üryani Eriğinin üretiminde kullanılan erikler; kabuklarının kolay soyulması için ahşap örme sepetler içinde önce sıcak sonra soğuk suda bekletilir. Kabukları soyulmadan kurutulan eriklerin rengi koyu ve şekli buruşuk olur.
Kastamonu Üryani Eriğinin üretiminde kullanılan ala eriğin meyvelerinin olgunlaşma zamanı, eylül ayının ikinci haftasından başlayarak dördüncü haftasının sonuna kadar devam eder.
Üretim Metodu:
Kastamonu’da yetişen ala eriğin çoğaltılmasında, genellikle tohumdan üretilen veya mevcut ağaçların kök sürgünlerinden elde edilen fidanlarla bahçe kurulur.
Ala erikler, her yıl eylül ayında ağaçlardan toplanır. Kabuklarının kolay soyulması için ahşap örme sepetler içinde sıcak suda bekletilir. Sıcak sudan çıkarılan erik sepeti, hemen soğuk suya koyulur. Soğuk suda bir süre bekletildikten sonra kabukları soyulur.
Soyma işlemini kolaylaştırmak üzere kullanılan sıcak ve soğuk suların rengi, eriğin renginden karardığı için, ürünün kalitesini korumak için sık sık değiştirilmelidir.
Kabukları elle soyulan erikler; güneş görmeyen, nem ve toz bulunmayan yerlerde; çam ağacından yapılmış, gıda ile temasa uygun tahtalar üzerine tek tek sıralanarak kurumaya bırakılır. Kastamonu Üryani Eriği, 15 gün kurutulduktan sonra piyasaya sunulur.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Kastamonu Üryani Eriğinin coğrafi sınıra özgü üretim metodu, ustalık becerisi gerektirmekte olup coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Bu sebeple Kastamonu Üryani Eriğinin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşmelidir.
Denetleme:
Denetimler; Daday Belediyesinin koordinasyonunda ve Daday Belediyesinden, Daday İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden ve Daday Esnaf ve Sanatkârlar Odasından konuda uzman birer kişinin katılımıyla oluşan toplam üç kişilik denetim mercii tarafından yapılır.
Denetimler, yılda en az bir kere düzenli olarak, şikâyet halinde ve ihtiyaç duyulduğu her zaman yapılır. Denetime ilişkin raporlar, Daday Belediyesi tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa uygun olarak Türk Patent ve Marka Kurumuna gönderilir.
Denetime esas kriterlere aşağıda yer verilmektedir.
- Üretimde, coğrafi sınırda yetişen ala erik çeşidinin kullanılması
- Eriklerin önce sıcak suda sonra da soğuk suda bekletilip soyulması.
- Kurutma işleminin çam ağacından yapılmış, gıda ile temasa uygun tahtalar üzerine tek tek sıralanarak yapılması.
- Kastamonu Üryani Eriği ibaresinin ve mahreç işareti ambleminin kullanımının uygunluğu.
Denetim mercii, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Tescil ettiren, hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür.