Bolu Belediyesinden üreticiye destek
Kültür mantarı üreticiliğini teşvik etmek amacıyla Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) işbirliğinde toprakla buluşan kültür mantarlarının ilk hasadı gerçekleşti. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ilk etapta 6 buçuk ton mantar ürettiklerini ve daha ilk hasatta yatırım maliyetinin çıktığını belirterek, “Mantar yetiştiriciliğini özendirmek istiyoruz. İnşallah kısa süre içinde Bolu mantar üretiminde iyi bir yere gelecek. Belki de Bolu’nun gelir kaynaklarından biri haline gelecek.” dedi.
Bolu’da tarımsal çeşitliliği arttırmak ve çiftçilere yeni kazanç kapıları açmak amacıyla iki kurum arasında geçtiğimiz Şubat ayında kültür mantarı üretimi için protokol imzalanıştı. Proje kapsamında BAİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi binasının zemin katında oluşturulan 150 metrekarelik alanda yaklaşık 6 buçuk ton kültür mantarı üretildi.
İlk hasadı Özcan ve Alişarlı birlikte yaptı
Hiçbir zirai ilaç kullanılmadan üretilen organik mantarların ilk hasadını Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı birlikte yaptılar.
“İlk hasatta yatırım maliyeti çıktı”
Belediye Başkanı Tanju Özcan burada yaptığı açıklamada, iki kurum arasında yapılan işbirliğine değinerek, “Üniversitemizle güzel bir işbirliği yaptık. Burası üniversitemizin Ziraat Fakültesi Dekanlığına bağlı mantar üretim merkezi. Mantar üretimini hep birlikte gerçekleştirdik hocalarımızın destekleriyle. Bu alttaki kompost yani mantarın besin maddesi dışarıdan geldi. Yaklaşık 35 günde ilk filizler ortaya çıktı. İlk aşamada 150 metrekare alanda yaklaşık 6 buçuk ton mantar üretildi. Üniversitemiz burayı bize tahsis ettikten sonra bu ranza sistemini ve mantar üretim hammaddesi olan kompostu satın alarak bir yatırım yaptık. Ama daha ilk hasatta bu yatırım maliyeti çıktı.” dedi.
“Mantar yetiştiriciliğini özendirmek istiyoruz”
Üretilen mantarlar tamamen organik olduğunu ve hiçbir zirai ilaç kullanılmadığını belirten Belediye Başkanı Tanju Özcan, projenin amacından bahsederek, “Bolululara yeni bir imkan sunmak, mantar yetiştiriciliğini özendirmek istiyoruz.” diye konuştu.
“Bolu mantar üretiminde iyi bir yere gelecek”
Özcan ayrıca, belediye bünyesinde bir tarım kooperatifi kurduklarını da söyleyerek, “Bir kooperatif kurduk. Yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Belediye şirketimizin hâkim olduğu bir kooperatif bu. Bu kooperatifin amacı bu tür ürünlerin Bolu çiftçisi tarafından yetiştirilmesi. Bunun için bir kılavuz hazırlanıyor. Sonrasında bu ürünlerin pazarlanması konusunda destek vereceğiz. Hatta gerekirse alım garantisi vereceğiz. İnşallah kısa süre içinde Bolu mantar üretiminde iyi bir yere gelecek. Belki de Bolu’nun gelir kaynaklarından biri haline gelecek. Biz bunu amaçlıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Özellikle de Sayın Rektörümüze ve onun şahsında tüm hocalarımıza. Bence Bolu’nun yararına bir iş oldu.” ifadelerini kullandı.
Rektör Alişarlı: “Her zaman iş birliğine hazırız”
Bolu’ya katma değer sağlayacak projenin “ürün geliştirme” örneği olduğunu vurgulayan BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise “Güzel bir ürün geliştirme örneği oldu. Bu noktada biz de oldukça memnunuz. Böyle bir işbirliğinden gözle görülür bir iş çıkması bizim için önemliydi. Demek ki elbirliğinden güç doğabiliyor.” dedi. Rektör Alişarlı ayrıca, yapılan işbirliğinin önemine değinerek “Burası sadece ürün geliştirmeye değil, ARGE çalışmalarına da fayda sağlayacak. Ümit ederim ki bundan sonra benzer çalışmaları arttırırız. Bu sayede hem ilimize hem de ülkemize katma değer sunarız. Bu bizim en büyük hedefimiz, övünç kaynağımız. Böyle güzel çalışmalarda her zaman iş birliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Faydalı bir çalışma oldu. İnşallah daha da gelişecek hep birlikte kazanacağız.” şeklinde konuştu.