• TurkishEnglishGermany

BLOG YAZILARI

BOLU ÇİVRİL FASULYESİ

Tescil No: 522

Tescil Tarihi: 19.08.2020

Başvuru No: C2017/102

Başvuru Tarihi: 10.08.2017

Coğrafi İşaretin Adı: Bolu Çivril Fasulyesi

Ürün / Ürün Grubu: Fasulye / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe adı

Tescil Ettiren: Bolu Bağışçılar Vakfı

Coğrafi Sınırı: Bolu ili merkez ilçeye bağlı Çivril, Ağaçcılar, Yazıören, Saraycık, Tatlar, Yakabayat, Çampınar ve Köprücüler köyleri

Kullanım Biçimi: Bolu Çivril Fasulyesi ibaresi ve menşe adı amblemi ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Bolu Çivril Fasulyesi ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Bolu Çivril Fasulyesinin elde edildiği bitkiler, Phaseolus vulgaris L. türünde, orta geççi ve sarılıcı özellik ile hypogeal çimlenme karakterine sahiptir. Bolu Çivril Fasulyesinin baklaları taze olarak veya kurutularak kuru fasulye olarak tüketilebilir. Taneleri küçük, beyaz, ovalimsi ve parlaktır aynı zamanda ince kabuklu olduğundan kolay pişer.

Coğrafi sınır, İç Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi arasında, geçit bölgesi iklimine sahiptir ve bu durum Bolu Çivril Fasulyesinin yöreye adaptasyonunda önemli bir özelliktir. Geçit bölgesi iklim özelliklerinden dolayı birim alandan elde edilen verimin yüksek olması yanında kalite özellikleri de olumlu yönde etkilenir. Özellikle sonbahar aylarında gündüz sıcaklıklarının aşırı fazla olmaması ve serin esen rüzgârlar tanelerin daha dolgun ve daha parlak olmasına neden olur.

Üretim Metodu:

Bolu Çivril Fasulyesi ekilecek tarlalara sonbaharda 2 – 3 ton/da civarında hayvan gübresi verilerek toprak pullukla derin sürülür. Tarlalar, mart – nisan aylarında toprak uygun tavda iken kazayağı çekilerek yeniden işlenir. Ekim öncesi tarlalar toprağın tav durumuna bağlı olarak kazayağı – tırmık kombinasyonu ile ekim için yeniden hazırlanır.

Bolu Çivril Fasulyesinin ekimi nisan ayı sonlarına doğru başlar ve mayıs ayının sonlarına kadar devam eder. Ekim yapılacak alana göre değişmekle birlikte sıralar açılır. Fasulyeler açılan sıraların sırtlarına derinlik 2 – 3 cm, sıra üzeri 45 – 50 cm, sıra arası 70 cm olacak şekilde ve her ocağa 3- 4 adet tohum gelecek şekilde ekilir. Tavlı topraklara ekim yapmak çıkış oranının yüksek olması bakımından oldukça önemlidir.

Bolu Çivril Fasulyesi sarılıcı özelliğe sahip bir fasulye olduğu için, yetiştiricilik sırık dikilerek yapılır. Haziran ayı orta ve sonlarına doğru fasulyelerin boylanma durumlarına bağlı olarak üretim alanlarının tümüne sırık dikilir. Bitki boylanması ve gelişmesinin iyi olmasından dolayı dikilen sırıkların sağlam olması ve uçlarının sivriltilerek toprağa iyi tutturulması gerekir.

Bir üretim sezonu boyunca toplam 14 – 16 defa; yağmurlama sulama, salma sulama veya damla sulama şeklinde sulama yapılır. Ekim öncesinde toprak analizleri yapılarak ihtiyaca göre azotlu gübreler kullanılır. Yabancı otla mücadele fiziksel yöntemlerle yapılır. Bolu Çivril Fasulyesinde hastalık ve zararlıların yoğun olduğu yıllarda fasulye antraknozu, pas ve yaprak bitlerine karşı kimyasal mücadele yapılır.

Fasulyeler olgunlaşmaya temmuz ayı sonları ile ağustos ayı başlarında başlar. Olgunlaşan baklalar elle tek tek yukarı doğru çekilerek koparılacak şekilde hasat edilir. Olgunlaşan baklalar her hafta yeniden toplanır ve toplama işlemi sonbaharda kırağı düşünceye kadar devam eder. Sonbaharda düşen kırağı bitkilerin yeşil aksamlarını yakarak zarar verir ve bitkinin büyümesi ile gelişmesi durur.

Fasulyeler toplandığı haliyle taze olarak tüketilebilir. Kuru olarak tüketilecek ürünler baklalarıyla birlikte güneşli bir ortama serilerek iyice kurutulur. Kuruduktan sonra elle baklalarından ayrılan tanelerin içindeki yabancı maddeler ve buruşuk taneler temizlenerek pazarlamaya hazır hale getirilir. Üründen bir kısım ise ayrılarak kapalı, nemsiz ve serin bir ortamda depolanarak bir sonraki yılın üretimi için tohumluk yapılmak üzere muhafaza edilir. Yetiştirme tekniğine uygun olarak ekilecek tohumun kalitesi ve vejetasyon süresince uygulanacak kültürel işlemler elde edilen ürünün kalitesini de arttırır.

Denetleme:

Denetim mercii Bolu Bağışçılar Vakfı koordinatörlüğünde; Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden 2 kişi, Bolu Ziraat Odasından 1 kişi, 2711 sayılı Bolu Tarım Kredi Kooperatifinden 1 kişi ve Bolu Bağışçılar Vakfından 1 kişinin katılımıyla 5 kişiden oluşur. Denetimler yılda bir defa düzenli, şikâyet halinde ise her zaman gerçekleştirilir.

Denetim mercii, bitkilerin ve tanelerin fiziksel özelliklerini, ürünlerin üretim metoduna uygunluğunu ve amblem kullanımının uygunluğunu bahçelerde ve pazarda denetler.

Denetim mercii, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Tescil ettiren, hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür.

 

admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

TARAKLI ŞİMŞİR TARAK

Te cil No: 831 Te cil Tarihi: 09082021 Başvuru No: C2020/182 Başvuru Tarihi: 08072020  Coğrafi İşaretin Adı: Taraklı Şimşir Tarak Ürün / Ürün Grubu: Tarak / Halılar,...

TARAKLI ŞİMŞİR KAŞIK

Te cil No: 830 Te cil Tarihi: 09082021 Başvuru No: C2020/181 Başvuru Tarihi: 08072020 Coğrafi İşaretin Adı: Taraklı Şimşir Kaşık Ürün / Ürün Grubu: Kaşık / Halılar,...

TARAKLI UĞUT TATLISI

Te cil No: 809 Te cil Tarihi: 27072021  Başvuru No: C2020/164 Başvuru Tarihi: 02072020 Coğrafi İşaretin Adı: Taraklı Uğut Tatlı ı Ürün / Ürün Grubu: Tatlı /...

BOLU FINDIK ŞEKERİ

Te cil No: 543 Te cil Tarihi: 22092020 Başvuru No: C2019/049 Başvuru Tarihi: 26042019 Coğrafi İşaretin Adı: Bolu Fındık Şekeri Ürün / Ürün Grubu: Fındık şekeri /...

YORUM YAP