• TurkishEnglishGermany

Düzce

Düzce’nin bilinen tarihi M.Ö. 1390 yıllarına kadar gitmektedir. Yöre, birçok kavimin ve devletin istilasına maruz kalmıştır. Çevrede Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı uygarlıklarının izlerini görmek mümkündür. Yörenin Osmanlı hâkimiyetine geçişi Orhan Gazi’nin komutanlarından Konuralp Bey’in 1323 yılında Bizans tekfurları ile yaptığı savaş neticesinde gerçekleşmiştir.

 Antik Şehir: Prusıas Ad Hypıum (Konuralp)

Düzce’ye bağlı Konuralp bölgesinde yer alan antik şehrin tarihi, milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanıyor. Konuralp ilk olarak tarih sahnesine Hypios adı ile çıkıyor. Doğudan batıya uzanan, Küçük Melen ve Tabak Çayları yakınında, ovada son bulan bir tepenin üzerine kurulan kasabanın adı Hypios’dan sonra Kieros olarak anılmaya başlamış.

Tatil Şehri Akçakoca

1950’li yıllarda deniz ve karavan turizmi ile ülkemizde ilk turizm hareketinin başladığı Düzce’nin denize kıyısı Akçakoca; denizi, kumu, balıkçı barınağı, her mevsimin özelliğine göre balık çeşitleri, gün batımı, sivil ve dini mimarisi, dağ çileği, kestane balı, fındığı, plajları, yemyeşil bitki dokusu, piknik ve mesire alanları, tarihi anıt ağaçları, Ceneviz Kalesi, mağarası, şelaleleri, ve yöresel ağız tatları ile yerli ve yabancı turistler için dikkat çekicidir.

Trans Yayla Turizmi

Düzce, yaylaları bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Arazi yapısı, iklimi, zengin su kaynakları ve bitki örtüsü, her türlü doğa turizmine uygundur. Birbiri ardına sıralı ve bütünsel bir yapı arz eden Düzce yaylaları, Kardüz Yaylasından başlayıp Abant’a kadar devam eder. Yaylalar, birbiri ardına aynı paralelde uzanmış, yaylalar arası trans yolu bağlantısı olan ve her bir yayladan diğerine geçiş mesafeleri, 5 ila 20 dakika olup kolay ulaşım olanakları ile dikkat çekmektedir.

Yaylalar bütünü, doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, çadır kampı, karavan, foto safari, off-road ve atlı gezinti gibi eko turizm alternatifleri sunarken, yaylalar bütününde bulunan yayla göletleri, olta balıkçılığı ve çadır kampı için doğal ortamlar arz etmektedir. Bütün bu olumlu özellikler Düzce’yi yayla turizmi açısından önemli bir potansiyel bölge yapmaktadır. İlimizde bulunan başlıca yaylalar; Kardüz Yaylası, Kızık Yaylası, Derebalık Yaylası, Pürenli Yaylası, Hira Yaylası, Balıklı Yaylası, Kekik Yaylası, Yanık ve Yanıkyanı Yaylası, Odayeri Yaylası, Torkul Göleti ve Yaylası, Şehirli Yaylası, Çiçekli Yaylası, Kocayayla, Sinekli Yaylası, Sakarca Yaylası, Kütüklü Yaylası, Altunköy Yaylası, Eğrelti Yaylası ve Topuk Yaylası ve Göleti’dir.

 Efteni Gölü Kuş Cenneti

Efteni Gölü ve çevresi sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve su kaynakları ile göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biridir. 1992 yılında Orman Bakanlığı Milli Parklar Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, av ve yaban hayvanlarının muhafazası, göçmen türlerinin göç yollarının güvence altına alınması, yaşama ortamlarının korunması, geliştirilmesi, iyileştirici tedbirlerin alınması, barınma, beslenme ve uygun yaşama koşullarının sağlanması amacı ile koruma statüsüne alınmış ve avlanma yasaklanmıştır.
Koruma sahası içerisinde sazlık alanlar, açık su yüzeyleri bataklıklar ve çamur düzlükleri gibi farklı ekolojik nitelikteki habitatlar başta su kuşları olmak üzere değişik türden zengin bir hayvan hayatının barınmasını sağlamaktadır. Efteni Gölü çevresindeki en önemli fauna elemanlarını su kuşları oluşturmaktadır. Bünyesinde 35 tanesi kalıcı olmak üzere toplam 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Leylekler, yaban ördekleri, tepeli beyaz balıkçıllar, angıt, sakarmeke, kuğular gölün gediklilerinden olup kolay görünenler arasında yer almaktadırlar.

Derdin Kaplıcası

Düzce’nin 17 km güneyinde, 400 metre rakımlı, etrafı ormanlık alanla çevrili Derdin (Dolay) Kaplıcası çevresine şifa dağıtmaktadır.

Efteni Kaplıcası

Efteni Kaplıcası, Düzce-Gölyaka batı yolu üzerinde, Düzce’nin 18 km batısında, Efteni Gölü’nün kenarındadır. Değişik sıcaklıklarda üç havuzu bulunan Efteni Kaplıcası’nda konaklama evi ve pansiyonlarda bulunmaktadır.

Foto Safari

Düzce, fotoğraf severler için mükemmel çeşitlilikler sunan, her mevsiminde birbirinden güzel kadraj imkanı veren, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile vazgeçilmez bir foto safari alanıdır.

Bisiklet Sporları

Bütün dünyada hızla yayılan yeşil turizm anlayışına paralel olarak Düzce’de de bisiklet etkinlikleri çeşitli organizasyonlarla gerçekleştirilmektedir. Bu sayede hem ilin doğal güzellikleri keşfedilmekte hem de spor yapmanın keyfi yaşanmaktadır.

 

Motor Sporları

Kaynaşlı yaylaları, gölleri, ormanları ve coğrafi konumu ile ülkemizin doğa ve motor sporları merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Bu amaçla ilçede 150 dönümlük bir arazi üzerine Motocross, Enduro, ATV, Off-Road ve Dağ Bisikleti yarışlarının yapılacağı bir Motor Sporları Merkezi, Ekstrem Enduro Şampiyonası ile birlikte ülkemiz ve tüm dünyada ki sporculara hizmet vermeye başladı.

Düzce’de Darıyeri Yörükler Yaylası ile Düzce merkeze bağlı Kocayayla’da çeşitli organizasyonlarla düzenlenen off-road yarışları, meraklılarına estetiği ve mücadeleyi bir arada sunuyor. Hız ve gösteri amaçlı parkurları ile off-road yarışlarına oldukça elverişli olan bu yaylalar yemyeşil doğası ile de kamp, trekking, foto safari yapmak isteyenleri de cezbediyor.

Kaynaşlı Kaymakamlığı ve Düzce Otomobil Sporları ve Off-Road Derneği (DOSOD) tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Yörükler Yaylası off-road etkinlikleri büyük ilgi görmekte. Düzce merkez sınırları içerisinde bulunan Kocayayla, Düzce’ye 35 km, en yakın yerleşim yerine 11 km mesafede. 1.449 m rakımı olan yayla, 86.159 m2 alana sahip. Kocayayla, Şehirli, Çiçekli ve Sinekli Yaylaları ile bütünlük arz ederek yaylalar gurubunu oluşturuyor. Bu yaylalar gurubu Abant’a 7 km mesafeden ulaşılan en kısa ulaşım güzergahı üzerinde yer almakta.

Yörükler Yaylası Düzce’nin Kaynaşlı ilçesine bağlı Darıyeri Yörükler köyünde. Düzce’ye 15 km mesafede bulunan yayla, özellikle her yıl düzenlenen kamp ve off-road oyunları ile dikkat çekiyor. Bölge doğa sporları içinde bölge oldukça uygun.

Çadır ve Karavan Kampı

Düzce bölgesi yapısal özellikleri sebebiyle kamp ve karavan turizmine yönelik uygun alanlar sunmakta. Akçakoca, ülkemizdeki ilk karavan turizmi hareketinin görüldüğü alanlardan biri. İl genelindeki dağlar, yaylalar, deniz ve akarsu kıyıları özellikle kamp ve karavan turizmine uygundur.

Düzce ayrıca Rafting, Yelken ve Kano, Dalış sporları ve Olta balıkçılığı gibi alternatif su sporları içinde adeta bir cennet

Düzce’ye nasıl ulaşabilirim?

Düzce, doğu-batı yönünde uzanan D-100 Karayolu ile TEM Otobanı üzerinde yer almaktadır. Bu yollar il merkezinden geçmektedir. Bu konumu ile Avrupa ve Asya Kıtaları arasında transit yol üzerinde bulunan Düzce, İstanbul’a 217, Ankara’ya ise 236 km uzaklıktadır.

 

 

 

 

 

03 Temmuz 2019 3075 okunma