• TurkishEnglishGermany

Eflani

Eflani ilçesinin tarihi çok eski zamanlara dayanır. İlk çağlarda Eflani İlçesinin bulunduğu yerlerde Bizanslıların hâkimiyet sürdüğü bilinmektedir. Bu yörelerde Bizans hâkimiyeti Anadolu Selçuklu’ların zamanına kadar sürdü. Anadolu Selçuklu hükümdarı, Alaattin Keykubat zamanında Kastamonu ve Eflani yöresi Bizanslılardan alınarak Türk hâkimiyetine girmiştir. Eflani 17 yıl kadar 1292-1309 tarihleri arasında Candaroğlu beyliğinin başkenti oldu.

Kastamonu’nun başkent olmasından sonra Eflani bölgenin 2.ci büyük kalesi olarak önemini korumaya devam etti.  1380 yılında Candaroğulları tahtını elde etmek isteyen II. Süleyman Şah bu konuda kardeşine yardım eden Murat Hüdavendigar’a Eflani Kalesini verdi. Böylece Eflani Osmanlı hâkimiyetine girdi.

EFLANİ’NİN KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI

Geniş zaman içinde Eflani’nin çeşitli yörelerinde bir çok tarihi yapıtlar meydana getirilmiş, bu tarihi yapıtlardan bugüne pek azı kalmıştır. Bunlardan, ilçe merkezindeki yapıtlardan Taşhan, Evliyahanı ve Refikdayıoğlulları Oteli ile Tabaklar Köprüsü kısmen muhafaza edilmektedir. Ayrıca Gelicek ve Karacapınar köylerindeki birçok ev tespit edilerek koruma altına alınmıştır. Bunlara ilaveten hemen her köyde tarihi izler taşıyan benzeri eserler mevcuttur. Tarihi eserler arasında bugün kalıntılarına rastladığımız su yolları, manastır yıkıntıları, kaya mezarları, tümülüsler ve höyükler ile mağaralar mevcuttur.

Çevre Çekicilikleri ve Mesire Yerleri

Eflani’de yöremizde fazla karşılaşılmayan geniş düzlükler bulunmaktadır. Yaylalar, göletler ve ormanın bir arada bulunması bu bölgeye ayrı bir çekicilik ve güzellik katmaktadır. Eflani, bu güzellikleri ve bol oksijenli havası ile çevre il ve ilçelerin doğal mesire yeridir.

İlçede sulama amaçlı olarak yapılan üç adet gölet bulunmaktadır. Çevresi ormanlarla ve çeşitli bitki türleri ile çevrili olan; Bostancılar, Esencik ve Ortakçılar Göletleri birer tabiat harikasıdır. Göletlerin çevresinde piknik alanları bulunmaktadır. Çadırlı kamp kurmaya, olta ile balık avcılığı yapmaya elverişlidir. Ayrıca geniş çayırlık ve orman alanların bulunduğu Eşek Düzü’ de piknik yapmak için tercih edilen oksijeni bol mesire alanlardandır.

Cember Bezi

Eflani ilçesinde mahalli  başörtüsü olarak kullanılan cemberin tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. Bununla ilgili bir tarih belirtmek mümkün değildir. Çevrede yaşayan yaşlı kişiler bile bu dokuma işinin ne zaman başladığını bilmemektedirler. Cumhuriyetten önceki tarihlerde ülkemizde tekstil sektörünün olmadığı da dikkate alındığında bu işin başlangıcının çok eskilere dayandığı anlaşılmaktadır. Bundan 50 yıl öncesine kadar  kadın ve erkekler  iç çamaşırı olarak bu dokumalardan yararlanarak giyinirlerdi. Kadınlar entari yerine ise  dokurcun denilen  dokumalar giyerlerdi.

EFLANİ’NİN YÖRESEL LEZZETLERİ

Eflani çok geniş bir yemek kültürüne sahiptir, Eflani’nin en ünlü yemeği hindi veya tavuk eti suyuna banılarak yapılan Bandırma’dır.
Eflani’nin diğer meşhur yemekleri; Pörüşke, Malak, Gözleme (Özellikle Mantar Gözlemesi ve Çökelek,Et Gözlemesi), Mıklama, Mantar çapacı, Miyana helvası, Aşure, Uğmaç (un) çorbası, Göçü ( kır) çorbası, Ispıt dolması, Gara Mancar (kara pancar) dolmasıdır.

 EFLANİ’YE NASIL ULAŞABİLİRİM?

Karabük-İstanbul arası 407, Karabük-Ankara arası ise 222 kilometredir. Dünya Miras Kenti Safranbolu üzerinden 40 kilometrelik bir yolculuğun ardından Safranbolu’ya ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

03 Temmuz 2019 3336 okunma