İstanbul’un manevi fatihi memleketinde dualarla anıldı
Göynük Belediyesi, Göynük Kaymakamlığı ve Akşemseddin Hazretleri Vakfı’nın 1988 yılından bu yana düzenlediği ‘Geleneksel Akşemseddin Hazretlerini Anma Günü” etkinliklerinin 34’üncüsü 26 Mayıs Pazar günü gerçekleştirildi.
Göynük’te düzenlenen “34. Geleneksel Göynük Hz. Akşemseddin’i Anma Günü” İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın ilçe girişinde yaptığı duayla başladı. Programa, eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, CHP eski Genel Başkanlarından Hikmet Çetin, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Göynük Kaymakamı Talha Battal, Göynük Belediye Başkanı Ali Oral, eski milletvekilleri, siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası Mehter Takımı marşları seslendirdiği etkinlikte marşlar eşliğinde Gazi Süleyman Paşa Bulvarı’ndan Göynük Belediyesi önüne kadar yürüyen katılımcılar, burada şehitler için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu.
Göynük Belediye Başkanı Ali Oral anma törenlerinde yaptığı konuşmada, Akşemseddin Hazretlerinin İstanbul’un fethine katkılarının yanı sıra aynı zamanda önemli bir bilim insanı olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi; “İstanbul’un manevi fatihi, Fatih Sultan Mehmet Hanın hocası, Akşemseddin Hazretleri; İstanbul’un fethinde Fatih Sultan Mehmet’e hem manevi hem de stratejik destek sağlamasıyla adını tarih sahnesinde çok önemli bir yere oturtmuştur.
Aynı zamanda bilim ve tıp alanında önemli çalışmaları olan Akşemseddin Hazretleri tıptan tasavvufa eğitimden maneviyata kadar geniş yelpazede tarihe iz bırakmıştır. Akşemseddin Hazretleri, Göynük’ün kimliğinde kültürel, manevi ve bilimsel alanlarında da derin izler bırakmıştır.
O, Osmanlı Devleti’nin manevi mimarlarından biri olmasının yanı sıra, bilimsel çalışmalarıyla da geleceğe ışık tutmuş bir âlimdir. Onun hayatını ve eserlerini anlamak, sadece geçmişi değil, aynı zamanda bugünümüzü aydınlatacaktır. Bu nedenle, Göynük’te ona duyulan sevgi ve saygı oldukça kıymetlidir.
Göynük Belediyesi olarak, bu önemli günü var olduğu gibi geleneksel olarak her yıl anmaya devam edeceğiz. Amacımız, Akşemseddin Hazretleri’nin yaşamını, eserlerini ve felsefesini daha geniş kitlelere tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Bu anlamlı günde, başta Akşemseddin Hazretleri olmak üzere tarih sahnesinde yer alan tüm büyüklerimizi atalarımızı rahmetle anıyor, bizlere bıraktıkları bu değerli miras için şükranlarımı sunuyorum.
Belediyemiz ve Akşemseddin Hazretleri vakfımız yıllardır anma günlerini, kamu kurumları ve hayırseverlerin destekleri devam ettirmektedir. Bu yıl bizlere desteklerini esirgemeyen, başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu ve Bolu Belediye Başkanı Sayın Tanju Özcan olmak üzere hayırsever iş adamlarımıza, esnaflarımıza ve halkımıza teşekkür ediyor, siz değerli katılımcılara en derin saygılarımı sunuyorum.”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise törende yaptığı konuşmada önümüzdeki yıldan itibaren etkinliklerin kapsamını genişleteceklerini ifade ederken şunları söyledi;”Göynük doğasıyla, tarihiyle Türkiye’nin en güzel ilçelerinden bir tanesi. Ömer Sikkin ve Akşemseddin Hazretleri başta olmak üzere çok sayıda değer yetiştirmiş bir ilçemiz. Bugün andığımız Akşemseddin Hazretleri Fatih Sultan Han’ında hocasıydı. İstanbul’un fethinde çok önemli görevlerde bulunduğu tarih kitaplarında fazlasıyla yerini aldı. Ben bu özel günde Akşemseddin hazretlerini, Fatih Sultan Hanımızı ve Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve minnetle anıyorum. Önümüzdeki yıldan başlayarak Ali Başkanımızla birlikte el ele vererek bu anma etkinliklerinin kapsamını genişleteceğiz. Daha fazla katılım olması için gayret edeceğiz. Akşemseddin Hazretlerini asla Türk milletine unutturmayacağız.”
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu’nun tasavvuf gösterisi sahnelendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte katılımcılara etli pilav ve ayran ikram edildi.