Ovacık
Ovacık’ta Eti, Lidya, Paflogonyalılar, Galatlar, Roma, sonraki dönemlerde Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin etkileri görülür. Pürçükören Köyü Karakoyunlu Mahallesi’nde bulunan Gerdek Boğazı ve Karasin Kaya Mezarları Paflagonya dönemini yansıtmaktadır. 1350 tarihinde Osmanlı egemenliğine giren Ovacık, 1416 yılında Çelebi Sultan Mehmet tarafından Çankırı Sancak Beyliği, Çerkeş kazasına bağlanmıştır.
OVACIK’IN KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI
Ovacık’a bağlı Pürçükören Köyü Karakoyunlu mahallesinde Lidya Uygarlığına kadar uzanan mağaralar, Abdullar Köyünde kurutma kayası, gözetleme kulesi, Anbarözü Köyü Cevre Mahallesi, Çatak Köyü Şıhlar Mahallesi ve Boyalı Köyünde Türk İslam dönemine ait tarihi camiler, Abdullar Köyü İnönü mevkilerinde ve Saitler mahallesinde kaya mezarları,Akçapınar Mahallesinin doğu kısımlarında da değişik mağaralar bulunmaktadır.
Sanayileşmenin ve teknolojik gelişmelerin her türlü olumsuz etkisi dışında kalmış olan Ovacık tam bir doğa harikasıdır. Boduroğlu, Göllü, Kireçlisu, Kıraçtepe (Çallıdağ), Çatak-Belen, Sivriçam, Kocadağ, Dazkırı Tepesi, Erenlerdağı ve Göktepe yaylaları ilçe sınırları içerisinde yer alan başlıca yaylalardır. Bunun yanında Soğanlı Çayı çevresindeki Ulumelan İçmecesi, Sülük Gölü, Küçüksu Köyü Karagöl Mahallesinde bulunan Karagöl Ovacık’ın turizm açısından değerlendirilebilecek en önemli yerlerdir.
Ovacık ve köylerinde yaban hayatı olmamakla birlikte, zaman zaman domuz avcılığı, yasak aylar dışında tavşan, keklik, bıldırcın ve benzeri avcılıklar yapılmaktadır.
OVACIK’A NASIL ULAŞABİLİRİM?
Karabük il merkezine 48 km uzaklıkta bulunan Ovacık’ın Safranbolu’ya uzaklığı ise 58 kilometredir. Ovacık’a Karabük, Kastamonu ve Çankırı güzergâhlarından ulaşmak mümkündür.