PINARBAŞI KARA ÇORBA
Tescil No: 319
Tescil Tarihi: 29.12.2017
Başvuru No: C2013/005
Başvuru Tarihi: 31.12.2012
Coğrafi İşaretin Adı: Pınarbaşı Kara Çorba
Ürünün Adı: Çorba
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti
Başvuru Yapan: T.C. Pınarbaşı Kaymakamlığı
Başvuru Yapanın Adresi: Cumhuriyet Mah. Kurtuluş Cad. No:3 Kat:4 Pınarbaşı KASTAMONU
Coğrafi Sınır: Kastamonu İli Pınarbaşı İlçesi ve Köyleri
Kullanım Biçimi: Markalama
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Kara Çorba, Kastamonu İli Pınarbaşı İlçesi ve ilçeye bağlı köylerde üretilen bir tür tavuk çorbasıdır. Çorbanın adı ve kendine has rengi pişirme esnasında içine katılan, yörede geleneksel olarak üretilen kızamık ekşisinden kaynaklanır. Kızamık ekşisi, bölgede endemik olarak yetişen kızamık bitkisinin (Berberis vulgaris) meyvelerinden üretilir. Geleneksel olarak kış aylarında tüketilen bu çorbaya ayırt edici özelliğini bileşiminde kullanılan kızamık ekşisi vermektedir.
Üretim Metodu:
Kızamık Ekşisi Yapımı
Kızamık meyvesinden (Berberis vulgaris) kızamıklar salkım halinde toplanır. Toplanın salkım halindeki kızamıklar haşlanır. Haşlanan ve yumuşamış kızamıklar ezilerek elekten süzülür. Elde edilen sıvı koyu kıvama gelene kadar kaynatılır. “Kara Çorba Ekşisi” olarak da adlandırılan kızamık ekşisi istenildiğinde kullanılmak üzere cam kavanozlarda saklanır.
Pınarbaşı Kara Çorba Yapımı (8 Kişilik)
Bir bütün tavuk haşlanmak üzere tencereye alınır. Bir bütün soğan (yaklaşık 100 g), 8 gram tuz, 2 litre su ve 5 gram karabiber ilave edilerek haşlanır. Elde edilen tavuk suyu, Kara Çorba yapmak üzere ayrılır. 2 litre tavuk suyuna 10-15 ml kızamık ekşisi eklenir ve karıştırılır. 20 gram un, 500 ml soğuk su ile karıştırılır ve kaynayan çorbaya eklenir. Çorba 5 dakika kaynatılır. İlk aşamada haşlanan tavuktan küçük parçalar haline getirilmiş 100-150 g tavuk eti ayrılır, 100 gr tereyağında 5 gram karabiber ve 8 gram tuz ilave edilerek 1 dakika kızartılır. Pişen çorbaya tavuk eti ilave edilir.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Pınarbaşı Kara Çorbanın yapımında kullanılan kızamık ekşisi; Pınarbaşı İlçesi ve ilçeye bağlı köylerde üretilmelidir