• TurkishEnglishGermany

BİZDEN HABERLER

Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Sakin Şehir Göynük

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından Göynük Kaymakamlığı ve Göynük Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Göynük Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu 25, 26 ve 27 Kasım tarihlerinde Bolu ve Göynük’te gerçekleştirildi.

Sempozyum kapsamında doğal güzellikleri, kent dokusu, tarihi ve kültürel mirası ile Türkiye’nin Sakin Şehirleri arasında yer alan Bolu’nun şirin ilçesi Göynük, tarihinden turizm ve mimarisine, halk kültürü ve sosyal yaşamından giyim kuşamına, tarım ve hayvancılığından biyoçeşitliliğine, eğitimden basın yayına, Türk şiiri, romanı ve Türk sinemasına katkılarından türküleri, geleneksel sanatları ve yemek kültürüne kadar geniş bir yelpazede ele alındı. Sempozyum kapsamında ayrıca Akşemseddin Çalıştayı ve El Sanatları Çalıştayı ile atölye çalışmaları, konserler, halk oyunları, defileler, belgesel gösterimleri ile sergiler düzenlendi.

Göynük Araştırmaları ve Halk Kültürü Sempozyumu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde Kongre Merkezi Bordo Salonda düzenlenen açılış programıyla başladı. Programa; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Keleş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Haluk Saygılı, Göynük Kaymakamı Ferhat Gür, Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya, Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, İl Milli Eğitim Müdür Cemil Sarıcı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) Müdürü ve Sempozyum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, konuk bilim insanları ve akademisyenler, dekanlar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını BAMER Müdürü ve Sempozyum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa yaptı. Yasa, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de öncelikli gündem maddelerinden birini, kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının oluşturduğunu belirterek,

“Seben, Mudurnu ve Kıbrıscık’tan Sonra Bu Kez Göynük’ü Ele Alıyoruz.”

Konuşmasında BAMER’in çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Yasa, “Bolu’nun halk kültürü unsurlarını korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere iletmek, Bolu ve çevresine ait tarihi, kültürel ve edebi kaynakları yayımlayarak kültürümüze hizmet etmek görevini üstlenen Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi BAMER’de bu konuda farkındalık yaratmak, kültürel değerlerimizi ve doğal zenginliklerimizi halkımıza ve özellikle kendi öz kültüründen uzaklaşan, ona yabancılaşan gençlerimize tanıtmak, sevdirmek, bunların korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusundaki hassasiyeti artırmak için çalışmalar yapıyor. Yapılan çalışmalara destek veriyor. Seben, Mudurnu ve Kıbrıscık’tan sonra bu kez de Göynük’ü ele alıyor ve Göynük Araştrımaları ve Halk Kültürü Sempozyumu ve sempozyum kapsamında düzenlenen etkinlikler ile Göynük’ün hem doğal hem kültürel zenginliklerini gözler önüne seriyor. BAMER öncülüğünde Göynük Kaymakamlığı ve Göynük Belediyesi iş birliği, sivil toplum kuruluşları katkısıyla gerçekleştirilen sempozyumumuz, ayrıca üniversite ile halkı buluşturmak, sunulacak bildirilerin ve yapılacak atölye çalışmalarının kayıt altına alınması ile bir Göynük arşivi oluşturmak, Göynük’ün el sanatları, turizmi, Akşemseddin Hazretleri ve benzeri konularda sahip olduğu potansiyeli ortaya koymak ve Üniversitemizin Göynük konusunda yaptığı araştırmaların sonuçlarını ilim âleminin istifadesine sunmak amacıyla hazırlanıyor. 92’si sempozyumda, 9’u çalıştayda olmak üzere toplam 101 bildiri, 132 bilim adamı ve araştırmacının çalışmalarının sonuçları olarak sunulacak. 10 hocamız liderliğinde 7 atölye çalışması yapılacak

” diye konuştu.

Göynük Belediye Başkanı Çankaya: “Köklü Bir Kültüre Sahip Göynük’ü Ele Alan Üniversitemize Şükranlarımı Sunuyorum.”

Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya ise, “Göynük çok önemlidir. Akşemseddin Hazretleri türbesi ve Kuvayı Milliye’ye ilk destek veren Cumhuriyet’in ilk Kaymakamı Hurşit Bey’in yaptırdığı Zafer Anıtı ile çok değerli bir beldedir.  Üniversitemize gerçekten köklü bir kültürü olması nedeniyle Göynük’ü işlediği için şükranlarımı arz ediyorum. Katılımlarınızdan dolayı da sizlere çok teşekkür ediyorum. Programımızın başarılı geçmesini diliyorum.” dedi.

Rektör Alişarlı: “Üniversite Olarak Yaşadığımız Kente Katkı Vermek Üzere Büyük Bir Motivasyonla Çalışmalarımızı Yürütüyoruz.”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, Üniversite olarak yaşadığımız kente, sosyal, kültürel ve akademik alanların tamamında katkı vermek üzere büyük bir motivasyonla çalışmalarımızı yürüttüğümüzü vurgulayarak, “Bu kapsamda Seben, Mudurnu ve Kıbrıscık halk kültürü sempozyumlarıyla Bolu’muza katkı sunmaya çalıştık. Bu sempozyumlar çerçevesinde çok değerli akademisyen, araştırmacı ve sanatçıların çalışmaları ile kadim kültürümüzün, sanat, kültür ve bilimsel yönlerle ortaya çıkarılması ve görülebilir olmasını sağlamış olmakla, geçmişimizden bugünümüze ve geleceğimize uzanan kültürel belleğimiz adına büyük kazanım sağlamış bulunmaktayız.” dedi.

Vali Kılıç: “Göynük’te Türk Kültürünün Son Derece Önemli Eserlerini Görmekteyiz.”

Bolu Valisi Erkan Kılıç ise yaptığı konuşmada Bolu’nun önemine değinerek, “Her tarafı ayrı güzelliklerle dolu, doğal, tarihi, kültürel ve turizm özellikleri açısından paha biçilemez bir ilimiz. Bu ilimizde de Göynük, ayrı bir öneme ve değere sahip. Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını yapan Akşemseddin Hazretlerinin yaşadığı ve türbesinin olduğu, aynı zamanda Selçuklu ve Osmanlı döneminde çok önemli bir yerleşim yeri olan Göynük’te, Türk kültürünün son derece önemli eserlerini görmekteyiz. Başta Akşemseddin türbesi, Süleyman Paşa hamamı ve camii ile Zafer Kulesi olmak üzere pek çok esere sahip. Göynük’te atalarımızın bizlere bırakmış olduğu birçok güzellik bulunmakta. Bunlara hep beraber sahip çıkmamız gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Açılış Konseri Büyük Beğeni Topladı

Konuşmaların ardından sempozyum açılış konseri gerçekleştirildi. Şef Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece yönetiminde Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ile Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan sanatçılar, aralarında Bolu ve Göynük yörelerinin de olduğu türküleri icra ettiler. Beğeniyle dinlenen konserin sonunda Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece’ye Vali Kılıç ve Rektör Alişarlı tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

“Göynük Ramazan Sofrası” Belgeseli Gösterildi

Yönetmenliğini Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fatih Peker’in yaptığı “Göynük Ramazan Sofrası” belgeseli gösterildi. Göynük Belediyesi iş birliği ile çekilen belgeselin sonunda Fatih Peker’e Cumhuriyet Başsavcısı Ali Keleş tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

Göynük Kıyafetleri Defileleri Sergilendi

Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız’ın hazırladığı “Geçmişten Geleceğe Geleneksel Göynük Kıyafetleri” defilesi sunuldu. Göynük’ün yöresel kıyafetlerinin sergilendiği defilede öğrencilerin performansları tam not aldı. Ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Elemanları defilesi gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Filiz Yıldız ile “Göynük’ten Moda Dünyasına” defilesini hazırlayan öğretim elemanları adına Prof. Dr. Neşe Yaşar Çeğindir’e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him tarafından teşekkür belgeleri ve çiçekleri takdim edildi.

Göynük Halk Oyunları Oynandı; Göynük El Sanatları Sergisi Açıldı 

Göynük Halk Oyunları ekibinin gösterisi sunuldu. Ekip lideri İsmail Kavak’a Göynük Kaymakamı Ferhat Gür ve Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

Program ikinci günü Bolu’da, üçüncü günü ise Göynük’te gerçekleştirilen etkinliklerle sona erdi.

 

 

 

admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

Biz birlikte güzeliz

Batı Karadeniz Kalkınma Birliğinin 2024-2029 dönemi ilk toplantı ı birliğin merkezi olan Safranbolu’da gerçekleşti  Son derece yük ek bir katılımın olduğu ve bölge el birliğin...

Ahmet Şahin

1967 yılında Karabük Ovacık İlçe inde doğdu İlk, orta ve li e öğrenimini ovacıkta tamamladı Vatani görevini tamamladıktan onra 1991 yılımda Ovacık Belediye Başkanlığında emlak...

YORUM YAP